My love, chocolate2013.11.14. 19:34, Emmlyl
"Felejtsd el a gymntokat, s r fogsz jnni, hogy egy lny legjobb bartja a csokold."
- Carole Matthews -
A csoki a vilg egyik legfinomabb dessge, s ezt mr a majk is tudtk. Ennek az zlelbimbinkat knyeztet csemegnek egy tpusi fa gymlcse, a kakabab, vagy latin nevn Theobroma Cacao az alapanyaga. A nv egybknt borzasztan tall, ugyanis "Az istenek eledelt" jelent. Az aztk indinok gy tartottk, hogy a finom szer blcsebb teszi ket, illetve nveli az erejket, gy aztn elszeretettel fogyasztottk serkent hatsa miatt. Eurpban egszen a XVI. szzadig ismeretlen csemege volt, vgl Hernn Corts fedezte fel 1519-ben. Ekkor az aztkok mr fizeteszkzknt hasznltk a kis szemeket, amire a kaka neve is utal: az eredeti "cacau" ige jelentse vsrolni, cserlni.
Eurpban az els csokoldt egy zaragzai apt ksztette. Ennek zvilga nem igazn hasonltott a napjainkban kstolhatkhoz, majd' egy vszzadig ksrleteztek, mire mzzel, ksbb pedig cukorral rgtk seggbe az zeket, gy felkldve a falatozsa lmnyt egszen a csillagos gig, ahonnan meglehetsen gynyr folys llapotban sem sikerlt lefolynia azta. A XVII. szzadban a spanyol kirlyi csald hivatalos itala lett, s miutn hzassg tjn bekerlt a napkirly udvarba, egyre szlesebb krkben ismertk. Borzasztan npszer ital lett belle, ami vgl a francik zlse miatt vzzel hgtott formban terjedt el Eurpban, s rengeteg akkortjt nylt szalonban fogyasztottk. Hamar az elegancia s a kifinomultsg szimblumv vlt, amiben szerintem egybknt van valami.
A csokold egszsges tel. Fontos megjegyezni, hogy mrtkkel kell fogyasztani, de szerintem ezt valahol mlyen mg azok is tudjk, akik gy tesznek, mintha megfeledkeztek volna errl az aprsgrl. Magas kakatartalm, akr 60-70%-os darabok fogyasztsval cskkenthet az relmeszeseds kialakulsnak eslye, a szlts veszlye, kitn khgscsillapt lehet, s br tapasztalt tinilnyknt borzasztan nehz elhinni, lltlag a brre is j hatssal van. Emellett lnkt hatsa van, fl tbla csokold akr 30 mg koffeint is tartalmazhat, ami majdnem megegyezik egy cssze feketekv koffeintartalmval. A stt tcsokold kakan kvl szmos ms olyan anyagot tartalmaz, ami szksges a szervezetnknek. Ilyen pldul a kalcium, a vas, a klium s az A-, B-, C-, D-, E-vitaminok. A finomsgban tallhat theobrominnak ksznheten boldogabbnak is rezhetjk magunkat, amit gondolom elg sokan tudunk igazolni sajt tapasztalatainkkal.
rdekessgek:
-
Br mi magyarok elg sok csokit esznk, kzelbe sem rnk az len halad fogyasztknak. A legtbb csodban a svjciak rszeslnek, akiknl egy felmrs adatai szerint vente 10 kg csokold elfogyasztsa jut egy fre. Ausztria, rorszg, Nagy-Britannia, Norvgia, Dnia s Nmetorszg, nyolc kil feletti rtkeikkel szorosan Svjc nyakban lihegnek.
-
A japnok kevesebb cukrot hasznlnak az ellltshoz, azonban vlzotatjk a zsradkok arnyt, amivel szintn sokfle varici krelhat, mivel fontos rsze az dessgnek.
-
Hbors idszakokban a katonk gyakran kaptak csokiporcit, mivel a magas tprtknek ksznheten nvelte az erejket.
-
A kaka tbb mint 500 fle aromt tartalmaz.
-
Sok sportol, klnsen a versenyek sorn, szvesen fogyaszt csokoldt, mivel az energiakszletek feltltse nagyban javthatja az llkpessget, gy nvelhet a teljestmny.
-
A kakababban tallhat flavonoidok gtoljk az regedsrt felels szabad gykk kpzdst.
-
40 g tejcsoki ugyanannyi antioxidnst tartalmaz mint egy pohr vrsbor.
Ma mr aztn ezer meg egy fle stemny, fagyi, cukor meg sima csoki tallhat a boltokban, s termszetesen mind borzasztan jl nz ki. Viszont ez tipikusan olyan tpllk, aminek legtbbszr csak integetni szabad, nekem legalbbis biztosan, mivel n magam hoztam meg a szablyaimat, s ezekbe bizony nem fr bele tl gyakran egy csokiban tocsog fenomanlis zorgia, aminek mr a gondolattl is beindul az ember lnynak a nylelvlasztsa.
Nem kell teljesen megvonni magunktl, az elzekben lertak alapjn bizonyos mrtkben egszsges, de nagyon-nagyon mrtket kell tartani, mert ami j, s borzasztan finom, annak bizony megvan az ra, s nem biztos, hogy minden esetben megri. Pedig n aztn borzasztan imdom.
Szerintem a vilg legfinomabb csokija a belga csoki. Akrki akrmit mond, akrmennyi isteni, lehengerlen finom fajtjt kstolom meg Isten eledelnek, nem vagyok eltrthet a belga csokitl. Lehet, hogy nem tartjuk a kapcsolatot, szorosan legalbbis biztosan nem, mgis rkre h maradok hozz. Pont.
Amgy a tbls csokik kzl a Milka a kedvencem, gyakorlatilag brhogyan - br a mogyorsrt valami rejtlyes oknl fogva sok-sok ember szmra rthetetlen mdon nem rajongok. Lehet karamells, joghurtos, epres, KEKSZES, FOLTOS, sima, csokis csoki, kerek, lapos, bubork alak, krmes, szraz, mit tudom n milyen.
A stik kzl pedig pldul egy duplacsokis torta brmikor levehet a lbamrl. Egy szelet ldlb hasonlkpp megdobogtatja a szvemet. Azok, amikben mg folykony rsz is van... nos...azok aztn igazn... , arra nincsenek szavak. s mg egy szemlyes kedvencem: a csokis keksz. Imdom, fagylalt formjban is, meg simn is.
Most pedig, miutn mr annyi klassz kpet talltam a neten, hogy a fl kontinens erteljesen tlslyoss vlhatna a mennyisgtl, s n magam mr csak a kpekre nzve gy rzem, hogy felszedtem vagy t kilt, ideje abbahagynom, mert nagyon nem akarom mg hatezer gynyr ltvnyt nyjt kppel untatni az erre tved npet, illetve a fj szvvel svrg sorstrsaimat, akiknek egy tlagos napon ennyi fr bele. Azrt nha, mondjuk havonta egyszer harapjatok bele a boldogsg egy kis mocskosul ragads, folys, kenhet darabkjba. Ez mindenkinek jr. 
A bejegyzsemben tallhat rdekessgeknek, illetve a csokold trtnetnek elmeslshez ez, ez s ez az oldal szolglt alapul. :)
|